xxx

25.10.2011 17:48

 

Zasielam Ti stanovisko spolku turčianskych pestovateľov gladiol GLADIOLA MARTIN, týkajúceho sa uverejnenia pokračovania tvojho článku" BIOMEČÍKY" /Ľubomír Rýpař/:

 

  Zhodli sme sa na tom že, proti vecnej stránke pestovania gladiol ktoré si popísal v článku BIOMEČÍKY nemáme žiadne výhrady, nakoľko je to jedna z možností pestovania gladiol ktoré vyhovujú Tebe, ktoré sa ti osvedčili a z ktorými dosahuješ dobré výsledky, a hlavne, máš na to podmienky. Ak si len trocha kritický, iste uznáš že výrazy ako:... s hloupostí se nedá bojovat, s hlupákem nelze diskutovat... do časopisu přispívají pouze exhibicionisté... v hitparádě hloupostí... je blázen a sebevrah... nepatria na stránky žiadneho spravodaja, snáď ani bulváru. Členovia ktorý prispievajú do našich spravodajov nemusia mať vždy pravdu, ani si nevyhradzujú patent na rozum a nemusia sa ich názory na pestovanie zhodovať s Tvojím názorom. Ani náš spravodaj neposkytuje nevyhnutne priestor len pre prísne odborné články. Nakoniec kto by to posúdil.  Cieľom nášho snaženia okrem pestovania gladiol, je aj vytvárať dobré priateľské vzťahy  medzi našimi členmi. My na Slovensku ale aj v Čechách, sme zažili neslávnu éru Igora Adamoviča, ktorá má veľa  paralel s tvojím konaním. Na jednej strane bol to dobrý odborník, ale na strane druhej človek, ktorý nezvládal komunikáciu z ľuďmi, a toto už viacej zažiť nechceme. Nechceme aby naše spravodaje boli plné útokov a reakcií na útoky. Budeme radi ak sa rozvinie diskusia  o pestovaní gladiol bio postupmi ktoré uvádzaš.  K tomu aby mohlo  byť pokračovanie Tvojho článku "BIOMEČÍKY" uverejnené v NG, musia byť bezpodmienečne odstránené state kde často, a  bezdôvodne  hrubým až vulgárnym spôsobom osočuješ a znevažuješ názory iných členov Gladirisu či Gladiola Martin. Žiadame Ťa ,aby si v tomto zmysle- do konca roka2010- upravil svoj článok. Ak to pochopíš a urobíš, budeme radi, ak nie, je nám to ľúto ,musíš si hľadať iného vydavateľa. Každý raz pochopí, že úcta a priateľstvo je najvyššia hodnota, a poznanie príde často, až keď je neskoro.

 Nakoľko svoj článok si už cez internet rozposielal mnohým členom ,s  týmto stanoviskom oboznámime našich členov, aby informácie boli vyvážené.

 

 

poznámka č1.- jedná sa o kolektívne stanovisko všetkých prítomných členov výboru Gladiola Martin zo dňa 9.12.2010, menovite: predseda- Juraj Belička, podpredseda -Peter Lelek, tajomník- Karol Vladár, revízor- MUDr Juraj Matušek, člen výboru- Ján Medveď.

 

poznámka č.2- súkromná. Milý Ľubo, ja sa na Teba nehnevám napriek tomu že si na mňa nakydal- dúfam že toho  biohnoja- až, až. Chcem Ti len pripomenúť školské časy, keď nám učiteľ povedal že sme darebáci ,lebo ani len nevieme opísať to, čo nám napísali na tabuľu. Konkrétne citujem z tvojho článku BIOMEČÍKY:... „Preferujeme silnější základní hnojení Cereritem před podzimní orbou, potom v zimě 2x na sníh, před zpracováním půdy na jaře a při výsadbě hlíz. (Lelek, Gladiris č. 122) ...nic jednoduššího, stačí napumpovat půdu Cereritem minimálně 5x během vegetačního klidu, překrmit ji jako jateční husu "... koniec citátu. A aká je pravda? Citujem z Gladirisu č 122: ..."hnojenie pred ďalšou sezónou sa vykonáva rôzne, záleží na tom či preferujeme silnejšie základné hnojenie,cereitom,pred jesennou orbou, potom v zime dvakrát na sneh,pred spracovaním pôdy na jar a pri sadení hľúz/takto to robí najväčší pestovateľ gladiol v ČR Ivan Šaran/"koniec citátu. Tak  kto to tak robí?  Nuž Ľubko, pozri si to ešte raz a nepripisuj to mne. Mimo iné, s Ivanovým postupom nemám problém ,skús si to naštudovať na internete.  Takže, pán učiteľ by Ti za tento výkon dal hodnotenie:  darebák . A to je len jedna z viacerých "nepresností" .Predstav si keby sme uverejnili Tvoje ďalšie" nepresnosti", aké oprávnené reakcie by to vyvolalo. Bohužiaľ si to už dal rozposlať cez internet mnohým našim členom bez možnosti vyjadriť sa k tomu, za čo Ti osobne, aj v  mene iných, ďakujem.  A na záver. Iste pochopíš že na základe Tvojho článku nezačnú producenti gladiol napr. v holandskom Alsmeeri nakupovať kravy, kone, či zajace aby dodržali Tvoje postupy. Určite zostanú pri používaní chémie, veď čo iné im zostáva, keď mnohé kvetiny pestujú na takmer sterilných substrátoch ,a aké sú krásne, no nedaj boh ešte krajšie ako tvoje biomečíky a pokiaľ ich nebudeme konzumovať, nemusia byť ani bio mečíky.

        Všetko dobré Ti praje Peter Lelek.

 

p.s. pokiaľ máš fotografie nových sort či semenáčov + názvy, zašli ich čo najskôr, lebo práve pracujem na farebnej prílohe NG- /2011. Ďakujem.