Prejavy chorôb na listoch gladiol

06.02.2023 10:29

Prejavy chorôb na listoch gladiol

   Nepríjemný je pohľad na  záhon gladiol v čase, keď na listoch sa  začnú vytvárať fľaky, bodky, krúžky, najrôznejších veľkostí a farieb. Sme v strehu, tušíme že listová plocha gladiol je niečím napadnutá.

  Napriek bohatým mnohoročným skúsenostiam sa musím dobre zahľadieť a otvoriť v hlave priečinky kde mám uložené vedomosti  o hubových chorobách, virózach, škodcoch. Je dobré mať poruke popis, obrázky a rýchlo sa podľa nich zorientovať a určiť správnu diagnózu. Žiaľ gladioly majú pomerne širokú paletu rôznych neprajníkov  čo ich poškodzujú, ale mnohé z nich sa našťastie objavia na záhradách len zriedkavo.

  Poďme na dve ochorenia, ktoré sú najčastejšie. Stručne ich popíšem a ukážem na fotkách vo farebnej prílohe ako sa prejavujú na listoch.

 Obrázok č.1 vo farebnej prílohe-Prejavy Fusariozy na listoch gladiol 

Fusarioza /Fusarium oxysporum f. sp. gladioli/ -  nazývaná aj mäkká, suchá hniloba alebo cievna choroba.
Ako prvé začnú vysychať bočné listy smerom od špičky. Často je rastlina skrútená do šablovitého tvaru. 
Priaznivé podmienky pre šírenie spór a následnú  infekciu gladiol Fusariom je:

-pôsobenie pôdnych škodcov (drôtovce, červené mravce atď.), na listoch vošky, strapky a pod.

-vysoká vzdušná aj pôdna vlhkosť

-teplota nad 25°C

-ťažké, kyslé pôdy, výrazne pod 6,5 pH- znižuje sa kondícia gladiol

-prebytok dusíka- riedke pletivo rastliny, znižuje sa odolnosť gladiol 

-nestriedanie pozemkov - prežívanie škodlivých húb v pôde

-zanedbané morenie sadiva

-vysoká teplota a vlhkosť pri skladovaní hľúz

Žiaľ, po vizuálnom zistení ochorenia už nič nezachránime.

Prevencia:

likvidácia drôtovcov (prípadne iných pôdnych škodcov) pred výsadbou, prípravkom FORCE 1,5G. Prípravok takmer 100%-ne „vyčistí“ pozemok od drôtovcov.

Predchádzanie vzniku Fusariozy: preventívne postreky podľa potreby 2-3 x  v čase priaznivých podmienok pre tvorbu húb systémovým prípravkom (pokiaľ ho zoženiete) PROSARO 250EC  alebo LUNA SENSATION alebo FALCON 460 EC alebo IMPUPLSE SUPER. Účinné látky a pôsobenie sú u všetkých veľmi podobné. Pozor na správnu koncentráciu, pre gladioly nie je stanovená. Máme však odskúšané spolu s kolegom Ing.T.Zacharom ( po miernom popálení listov na mojom záhone pri koncentrácii 0,20%) , že pre všetky uvedené prípravky je vhodná  koncentrácia približne 0,10% - 0,15%-ná, t.j. 10 - 15 ml na 10 l vody. Prípravok pôsobí skvele a chráni dlhodobo !!

 

 

 

 

Obrázok č.2 vo farebnej prílohe-Prejavy Botrytis na listoch gladiol 

 

Botrytída /Botrytis cinerea/  /u gladiol špecializovaná - Botrytis gladiolorum /  plieseň šedá ,nazývaná aj šedá hniloba

Choroba sa môže prejaviť sivkastými škvrnami na listoch a kvetoch spravidla v pozdnejšom lete. Spočiatku sú to  drobné, svetlé, husto rozosiate bodky s tmavším okrajom. S postupom choroby škvrnky splývajú do väčších hnedých plôch so svetlejším stredom.  Drobné priesvitné vodnaté bodky sa môžu objaviť aj na kvetoch.

Spóry sa začínajú vyvíjať  keď majú optimálne podmienky. Tie vyžadujú nižšie teploty okolo 7-15 °C  a vysokú vlhkosť  nad 90%. Prenášajú sa vetrom alebo pri daždi odrážajúcou sa vodou na kvety a mladé listy, kde klíčia a vstupujú do rastliny. Klíčiace spóry len zriedka preniknú priamo do zeleného a zdravého tkaniva rastlín, zato však môžu vstupovať do už  vzniknutých rán na rastlinách .
 

Priaznivé podmienky pre šírenie spór a následnú  infekciu gladiol hubou Botrytis je:

 

- nižšie teploty okolo 7-15 °C  a vysoká vlhkosť  nad 90% a v súbehu s:
- pri poškodení listovej plochy

- pri reze kvetov alebo vylomení kvetnej stonky

- poškodenie bazálnej časti rastliny (bazálna hniloba) - spôsobujú rôzny škodci

- prenos z infikovanej nemorenej hľuzy (aj pri tzv. srdiečkovej hnilobe) po výsadbe

 

Prevencia:

 Nakoľko sa jedná o hubové ochorenie, všetky širokospektrálne chemické prípravky spomínané pri Fusarioze- vrátane koncentrácie, sú vhodné na Botrytídu !!. Rozdiel je len v tom, že Botrytis sa aktivuje pri nižšej teplote okolo 7-15 °C  a vysokej vlhkosť  nad 90%, t.j. hlavne  koncom augusta a v septembri.

Jeden preventívny postrek proti širokému spektru botrytíd prípravkom CAPTAN 80 WG som urobil pri dlhodobe chladnom počasí v strede mesiaca júl. Preto termíny postrekov treba prispôsobiť teplotným pomerom.

Medzi odrodami gladiol sú značne rozdiely v odolnosti voči Botrytíde..