TRICHOMIL, návod od výrobcu, ako ho použiť v Gladiolách

05.02.2012 18:24

Vážený pán Lelek

Ďakujem Vám za mail je pre nás veľmi prospešný, je totiž dôležité udržiavať styk s praxou, získavať poznatky a požiadavky pre zabezpečenie efektívnosti opatrení v ochrane rastlín.Pre zabezpečenie mikrobiologickej čistoty sa prípravok TRICHOMIL vyrába v kontrolovaných laboratórnych podmienkach. Pre zabezpečenie určitého objemu výroby je potrebné prípravok vyrábať kontinuálne v priebehu  roka. Sme schopní naplniť požiadavky odberateľa v požadovanom čase.Nezmenili sme cenu prípravku TRICHOMIL,  pre rok 2012 je 10€ za liter. Spôsob platby je bankovým prevodom, možná je dohoda o čase a spôsobe platby. Uprednostňujeme priamy spôsob predaja.

Aplikácia prípravku:

Účinná látka prípravku TRICHOMIL je mikromycéta Trichoderma harzianum na tívny kmeň RK1.Účinná látka sa vyznačuje silným supresívnym a parazitickým účinkom proti širokému spektru fytopatogénnych húb.

-pri  ošetrení sadby gladiol

a) morenie sadby 2%-ným roztokom prípravku vo vode, krátkodobým  namočením sadby do spórovej suspenzie. Spóry mikromycéty priľnú k ošetrenému povrch cibule.

b)  pri aplikácii prípravku na povrch pôdy: 

pri jarnej príprave pôdy rotavátorom je vhodný termín koniec apríla pri teplote pôdy 10O C, pri doporučenej koncentrácii prípravku 1L/200L vody. Hĺbka zapracovania 10-15 cm., respektívne do hĺbky sadby. Po zapracovaní sa účinná látka aktivuje a viaže sa na organický podiel pôdy. Pri tvorbe koreňov z hľúz sadby mikromycéta osídľuje korene rastliny (medzi rastlinou a mikromycétou je silná symbióza). Na koreňoch mikromycéta tvorí myceliálnu barieru, ktorá bráni ataku fytopatogénnych húb na korene a dlhé vlákna mycélia mikromycéty zabezpečujú sprístupňovanie živín pre rastlinu.                                                        

c) veľmi vhodné je povrch pozemku, ak sú na ňom pozberové zvyšky rastlín ošetriť prípravkom v doporučenej dávke a následne zapraviť  rotavátorom. Pozberové zvyšky rastlín  sú hostiteľom rôznych druhov húb patriacich do rodu ASPERGILLUS, FUSARIUM, MUCOR, PENICILLIUM,..., ktoré osídľujú pozberové zvyšky rastlín z pôdy. Aj fytopatogénne druhy húb  ako obligátnych parazitov po prechode z parazitickej do saprofytickej fázy zabezpečujú mineralizáciu pozberových zvyškov (organickej hmoty), avšak sa následne ako nežiadúce rozširujú v pôde niekedy až do epifytócií znižujúcich prirodzenú supresivitu pôdy. Aplikovaný prípravok po aktivácii účinnej látky potláča svojim supresívnym a parazitickým účinkom fungálnu mikroflóru, pričom účinná látka ako saprofyt mineralizuje pozberové zvyšky.                                                                                                                                                                                  

d) forma zálievky je vhodná pretože prípravok je cielene aplikovaný do okolia sadby, má mierne silnejší účinok a z okolia aplikácie sa rozširuje v pôde do širšieho okolia. Zálievku je možné zopakovať pri teplote 15O C a vyšších. „ Pri ošetrení rizoplánu rastlín“ napríklad plodov viniča hroznorodého proti plesni sivej Botrytis cinerea, v mesiacoch jún a august  sa prípravok aplikuje v skorých ranných lepšie v neskorých odpoludňajších hodinách pri teplotách 18-25O C.

Ďakujem za otázky, želám Vám veľa zdravia ,                       s úctou   DRIMAL