Starostlivosť o Gladioly /Georgíny a Kosatce/ v máji.

07.05.2012 19:07

V mesiaci máj po výsadbe Gladiola aj Georgín nastáva obdobie kedy sa starostlivosť o naše kvety obmedzuje len na pravidelné zalievanie v prípade dlhodobejšieho sucha. Zvlášť dôležité u Gladiol je udržiavanie vlhkej pôdy pre klíčiaci brut. Ak sme po výsdabe  použili preveventívny postrek proti klíčiacej  burine STOMP 330 EC, nehýbeme s pôdodou aby sme nenarušili účinnosť uvedeného prípravku ktorý nám môže ušetriť veľa práce. V závislosti od termínu výsadby pri tvorbe cca štvrtého listu  je potrebné s pôdou hýbať, začína sa totiž vytvárať nová hľuza /nad starou/ aj jej koreňový systém bude potrebovať prevzdušnenie. V tomto čase žiadne hnojenie neodporúčam, aby sa nepoškodil tvoriaci sa koreňový systém. Okrem prevzdušnenia pôdy, prerušenia kapilár v dôsledku čoho sa neodparuje voda z pôdy, zlikvidujeme aj klíčiace buriny. Pri prekopávaní či "šintákovaní" pôdy do hĺbky cca 5 cm rozrušíme možné hniezda drôtovcov, ktorý práve v máji /keď sa oteplila pôda pri povrchu/ kladú vajíčka blízko nových korienkov a pletiva gladiol, ktoré sú pre ňe pochúťkou. Pokiaľ ste nestihli alebo to nebolo možné, pri viacerých vypučaných klíkoch čo je typické pre staršie /ale aj choré / hľuzy, odstráňte slabšie klíky a ponechajte len jeden .Namiesto dvoch-troch slabých, často zdeformovaných kvetov získate jeden pekný. Ak ste robili "divoký" výsev brutu, teda vysiali na malú plochu veľa brutu, pretrhajte ho tak, ako to robíte napr. pri mrkve a ponechajte len nasilnejšie jedince na rozostup cca 4-5 cm. V prípade hroziacich májových prízemných nočných mrazíkov, prikryte rastlinky alebo na väčšej ploche spustite zavlažovanie v kritickom čase, čo býva nad ránom medzi 3 až 5 hodinou. Voda spoľahlivo oteplí pôdu aj rastliny a pri odparovaní vytvára nad zemou ochrannú vrstvu. Na konci mája ak ste nestihli zásobiť na jeseň pôdu s dostatočnou výživou, na vyvinuté rastliny môžete použiť listové hnojivo napr. Kristalon Štart, spolu so zmáčadlom napr. Silwet. Priebežne odstraňujte rastliny spolu s časťou zeme ktoré vykazujú nezdravý rast, farbu /obvykle nažltlú/, prípadne sa krívia /šablovite/, čo je znakom ochorení- obvykle hubových, ktoré sme pri výsadbe hľúz nepostrehli.

 Georgíny obvykle v polovici mája sú už vyrašené. Neodporúča sa ponechať viacej ako 3-4 výhonky /ostatné vylomiť/, aby vyvíjajúce sa rastliny mali dostatok výživy. Neplatí to pre nízke kríčkové druhy. V prípade väčšieho počtu výhonkov budú slabšie a radi sa po vyrastení rozkliesňujú- vylamujú do strán. V priebehu mája môžeme okolie rastlín posypať dolomitickým vápencom, pokiaľ sme ho nezapracovali pred výsadbou najmä do kyslejších pôd. Pozor na prízemné mrazíky. Georgíny sú veľmi citlivé na mráz, aj na ten najslabší okolo 0°C. Pri hroziacich prízemných mrazoch rastlinky zakryte, v prípade možnosti zahrabte zemou. Geogíny v dlhších intervaloch ale  výdatne zavlažujeme .

Dobrá starostlivosť o naše rastlinky sa vyplatí. Prajem vydarený máj a v júny vám opäť pripravím niekoľko praktických rád. Ak máte otázky, rád vám na ne odpoviem. Všetkých milovníkov kvetín zdraví Peter Lelek.