September - posledné ošetrenie rastlín a zber hľúz

09.09.2012 08:17

O ošetrovaní gladiol v auguste som nestihol napísať príspevok pre zaneneprázdnenosť výstavami gladiol. Ak sme sa v predošlích mesiacoch postarali o gladioly dobre, mesiac august bol len časom zberu úrody kvetov a výstav, kde sme prezentovali krásu našich výpestkov a v mnohých prípadoch predstavili novovyšlachtené sorty.

September je opäť dôležitý mesiac, kedy v jeho prvej dekáde urobíme posledné hnojenie s prípravkami ktoré obsahujú minimálne množstvo Dusíka  a vysoký obsah Fosforu a Draslíka /napr. Kristalon Jesen/. Fosfor a Draslík je potrebný pre správne vyzretie a štruktúru hľuzy, tým je aj odolnejšia voči hubovým chorobám aj pri skladovaní.

Hľuzy sa  vyberajú z pôdy aspoň mesiac po odkvitnutí /radšej viac/, avšak nie po úplnom rozšírení húb na listoch, spóry húb prežívajú v pôde a v nasledujúcej sezóne pri vhodných podmienkach zaútočia na zdravie rastlín.

Stonky od hľúz odlamujeme/nie strihať či rezať !/ čím  je lepší prístup chemického prípravku pod šupiny hľúz. Je to dôležíté, pre odstránenie prezimujúceho škodcu - strapky gladiolovej, nepriateľa číslo 1 !!, ktorý dokáže počas sezóny znehodnotiť kvety /vyčíňanie tohto škodcu zbadáte na kvetoch keď je už pozde, puky gladiol sa niekedy vôbec neotvoria! ich prítomnosť na hľuzách pri skladovaní zbadáte ako hnedasté lepkavé výmešky/. Pri tomto úkone na rozdiel od iných pestovaťeľov, odstránim - aj keď to ide tažšie - celý koreňový bal a starú hľuzu od novej, hneď po vybratí hľúz zo zeme. Potom ako hľuzy vymorím, viacej z hľuzou až do jary nemanipulujem /resp.minimálne/. Čistiť hľuzy doma či na sklade od šupín a koreňov, je mimoriadne nezdravé !! , nadýchate sa chemikálií a prachu, mnohý už k vôli tomu skončili s gladiolami!!

Brut- guličky okolo hľuzy, je materiál ktorým si množíme jednotlivé sorty. Vyberieme ho s časťou zeminy aby čo najmenje brutu zostalo v pôde, mohol by nežiadúco na jar vyklíčiť /často prezimuje v hlbších vrstvách pôdy/. Odkladáme len kvalitný väčší brut, malý zlikvidujeme.

Morenie hľúz záleží od toho, či rastliny boli alebo neboli silne zasiahnuté hubami pred zberom. Ak nie postačí moriť 15 min v roztoku proti strapke s Karate,  Actelicom a pod. , ak áno, treba pridať do roztoku aj Kuprikol či Dithane /podľa doporučení/.Nakoľko poznám porasty  viacerých pestovaťeľov ktorý na svoje gladioly nemajú čas, doporučujem robiť morenie pre obidva účely. 

Pred skladovaním je potrebné hľuzy sušiť cca 10-15 dní na slnku alebo inde v teple a suchu. Po tomto čase je možné ľahko oddeliť starú hľuzu od novej . Hľuzy sa skladujú sa pri teplote 4-12°C a vlhkosti cca 50- 70 % ,občas s nimi pohýbeme, prevetráme skladový priestor a skontrolujeme zdravotný stav. Časté straty pri skladovaní sú k vôli výskytu huby Fuzárium- mäkká hniloba s bielym hubovitým povlakom. Obvyklou príčinou sú nedostatočne ošetrené a vysušené hľuzy, alebo vysoká skladová vlhkosť spojená s vyššou teplotou skladového priestoru, najmä u hľúz dopestovaných na vysokých dávkach dusíka, alebo inakšie zoslabených. Huby fuzária sú takmer v každej pôde, kde máme gladioly, ide len o to, aby sme huby na hľuzách neprenášali do vlhkého teplého skladu, kde sa aktivujú. Prajem vám pekné jesenné dni pri zbere gladiol.           Peter Lelek.