Príprava pôdy a sadenie gladiol

14.04.2016 19:22

Začína ďalšia sezóna pre milovníkov kvetín špeciálne čarovných Gladiol. Čo by sme pre ich krásu neurobili, veď Gladiola či spisovne Mečík je kráľom kvetín. Je niekoľko spôsobov ako pre Gladioly pripraviť pôdu a ako ich sadiť. Stručne pripomeniem a popíšem ako to robím ja a mnohý moji kolegovia od gladiol.

1. Vyberiem  na  záhrade čo najslnečnejšie stanovište ak sa dá chránené pred vetrom a hlavne kde rok pred tým neboli gladioly. 

2. Urobím si skúšku rýľom, vyberiem z hĺbky  cca 15 cm za hrsť pôdy a skúsim či sa rozpadáva. Ak sa lepia hrudy počkám na pár teplejších dní.MôJ TIP: Neponáhľajte sa , v studenej pôde  pod 10 ° C aj tak gladioly len "čupia" a čakajú na teplejšie časy. Ak je nutné môžete sadiť až začiatkom mája, nič nezmeškáte.

3. Ak je pôda v poriadku - rozhodím menšie množstvo NPK /alebo Cererit, tam je menej dusíka/ na povrch pôdy  a rozhodím aj dolomitický vápenec, toho dám viac. Väčšina našich záhrad máva prekyslenú pôdu čo gladioly ale aj väčšina rastlín nemá rada. Nič s tým nepokazíte . MôJ TIP : ak máte možnosť kúpte priamo vo vápenke v obci Varín pri Žiline   dolomitický vápenec- 35 kilové vrece za skvelých 1,8 € ! /bežne vo veľkoskladoch 3 € za 5 kg !/. Druhá možnosť je zapracovať do pôdy dobre vyzretý maštaľný hnoj a dolomitický vápenec rozhodiť pozdejšie.

4. Pôdu spracujem rotavátorom- to pri väčších plochách alebo  motykou či rýľom, podľa možnosti do hĺbky 15-20 cm.

5. Naťahám  plúžkom či motykou žľaby na sadenie do hĺbky- pre hľuzy 10-15 cm , pre menšie hľúzky 10 cm a menej, podľa toho či je pôda ťažká hlinitá alebo ľahšia pieskovitá. Možno neviete, ale samotná hľuza po vyrašení kotevných koreňov sa  sama čiastočne premiestni do potrebnej hĺbky !. Vzdialenosť medzi hriadkami ponechávam 40 cm aby som sa mohol pohybovať  po záhonoch. Ak sadíte do menších záhonov, hriadkov či iných tvarov , stačí rozostup aj15- 20 cm pre okopanie . Pri výsadbe  do väčších nádob či kontajnerov stačí rozstup aj 10-15 cm, ale počas sezóny treba viac prihnojovať! .MôJ TIP: riadky robím severo južným smerom aby mali všetky rastlinky čo najviac slnka. Pred sadením je dobre odstrániť vrchné šupiny na hľuzách. Pozor ! ak neboli hľuzy na jeseň morené /hoci by mali byť/ urobte to pred sadením takto : pripravte si do vedierka roztok /podľa návodu na obale/  napr. Kuprikol /proti hubám/ a pridajte napr. Karate proti strapkám čo mohli prezimovať pod šupkami a hľuzy nechajte v roztoku cca 15 min a až potom saďte.

6. Medzi hľuzami /ľudovo cibuľkami/ ponechávam vzdialenosť aspoň cca 10-15 cm ak máte miesto aj  viac, aby si vzájomne nebrali živiny.  Vysadené hľuzy zakryjem pôdou a pritlačím či zavalcujem. MôJ TIP: aby som mal kvety počas celého leta, nesadím všetky hľuzy naraz ale  napr. v týždenných intervaloch.

7. Bruty- drobné guličky na množenie by sa mali sadiť prvé, lebo majú najdlhšie vegetačné obdobie. Naťahajte špicatou motykou žliabky- hriadky hlboké cca 3-5 cm a vysaďte brut voľným rozhodením v riadku tak aby medzi brutmi bola medzierka cca 3 cm /tie celkom drobné radšej nesaďte/. Medzi riadkami stačí 15 cm medzera pre motyku.  Po vysadení brut zakryte pôdou a pritlačte ju, a hlavne udržiavajte záhon stále vlhký !!.  Niektoré sorty majú tak tvrdý obal na brute, že nechcú schádzať alebo vôbec nevzklíčia. MôJ  TIP: pred sadením brutu ho ponorím na cca 15 min. -kým nezbelie obal- do prípravku SAVO . Liter stojí len cca 1,50 € ale urobí veľa práce za vás. Aj keby ste ho zabudli v SAVE, nebojte sa, tento prípravok nepoškodí sadivo !.

MôJ TIP: ak očakávate vzchádzanie veľkého množstva buriny na záhone, po výsadbe gladiol /pred klíčením/ urobte postrek na povrch pôdy prípravkom SENCOR . 

Spoľahnite sa na moje rady, s Gladiolami sa zaoberám 40 rokov.   Peter Lelek

A máme hotovo !  Teraz už len čakať na teplé jarné dni a prepotrebný jarný dáždik. Veľa šťastia a krásne kvety priatelia záhradkári !