Názvy a popis gladiol - intro. Lelek 2011 /evid.číslo/farebný kód/názov/šlachtiteľ/skorosť kvitnutia/rodičia/popis/

25.10.2011 18:42

Kliknite na názov, sú to živé odkazy na fotografie sort!

 

004-339      COFFEE     Le.11      M-  Rum. Ščotky /open/ - neobvyklé  odtiene okrovej/aj lososovej?/ farby, na spodných lupeňoch tmavej okrovej, ju robia atraktívnou sortou ktorú neprehliadnete na výstavnom stole. Naviac má peknú stavbu klasu, vysoký počet súčasne otvorených kvetov , dobrý nákvet a zdravie. Farebný kód 39 neobsahuje žiadna tabuľka ale mala by, veď táto farba  ide  najbližšie k lososovej inej s okom. Ocenená na výstave v Rajeckých Tepliciach.

174- 495       SILVER FLAME  Le. 11   M-  New Age x Bombaj - Unikátny lem! Kvety ohnivej červenej farby  s 1 cm širokým strieborným lemom po obvode všetkých lupeňov ! Popri nevšedne krásnej kombinácii farieb si cením kvalitnú stavbu ,nákvet, vosk, množivosť... Ocenená na výstave v Poľskom Rybniku. Na poprednom mieste mojich TOP 10 !

 

139 -258       DROBČEK  /Chickabiddy/  Le. 11    M - Olívia x Black Pearls - túto sortu mám v poznámkach s tromi výkričníkmi, čo ju radí medzi elitu môjho šľachtenia v kategórii malokvetých. Kvety sú síce menšie ale krásne, v odtieňoch strednej až tmavej  karmínovej farby. Doménou -ako u väčšiny miniatúr- je dĺžka klasu /cca 1,7 m/ ,počet pukov, bezchybný nákvet a vitalita.  Ocenená na nejednej výstave.

 

197- 475     DIAMONDSGURU Le.11       M - Pulchritude x Harlequine- lilavé farby sú zvýraznené veľkým tmavo purpurovým znakom na spodných lupeňoch,  ktoré sú ozdobené výrazným širokým bielym lemom. Oko je dedičstvo kríženia s cv. Harlequine. Kto má rád "okaté", nemala by mu chýbať v zbierke.

 

205- 259     POKER Le.11         LM - Olívia x Black Pearls - jedna z mojich zaujímavých miniatúr. Ani neviem popísať túto jedinečnú farbu. Snáď takto: žiarivá cviklová až červená /stredný odtieň/ na všetkých lupeňoch + tmavé žíhanie na spodných dvoch lupeňoch, ktoré sú karmínové až čierne /s bielymi šípmi/. Tieto farby a znaky sa vyskytujú pravidelne na každom kvete. Vysoká zdravá rastlina s veľkým počtom kvetov a pukov /24 a viac/ usporiadanom v striedavom dvojrade. Napriek jednoduchej stavbe kvetov, sorta upúta na záhone.

 

213-455      SLNEČNÝ KVET /Sunny Flover/ Le.11  M- New Age x A.Leorah- vysoká vitálna rastlina s farbami slnka. Zriasené silne voskové kvety sú trojfarebné. Bielo krémové  hrdlo prechádza do jasnej červenej so žilkovaním, pričom nariasené okraje kvetov sú vanilkovo žlté.

 

214-465      ZVODNÉ OČI  / Alluring Eyes/  Le.11  M- Pulchritude x Anna Leorah - veľké hrdlo malinovej farby prechádza na spodných lupeňoch do elegantného širokého, pravidelného, zriaseného lemu, citrónovo žltej farby. Vysoká pevná rastlina má mierne jednoradové usporiadanie  voskových kvetov, avšak očarí svojimi krásnymi farbami.